Vårdnad om nyfödda barn – vad gäller enligt svensk lag?

När ett barn föds aktualiseras frågan om vårdnad, särskilt om föräldrarna inte lever tillsammans eller om det råder oenighet. Vem får automatiskt vårdnaden? Hur påverkas situationen om föräldrarna inte är gifta? Och vad händer om det blir en konflikt direkt efter födseln? I den här artikeln går vi igenom vad som gäller för vårdnad om nyfödda barn i Sverige – både juridiskt och praktiskt.

.

Vad innebär vårdnad?

Vårdnad handlar om det juridiska ansvaret för barnet – att fatta viktiga beslut om barnets boende, skolgång, sjukvård och andra frågor som rör barnets liv. Det kan vara:

.

  • Gemensam vårdnad – där båda föräldrarna har ansvar,

  • Ensam vårdnad – där en förälder har det fulla ansvaret.

.

Vem får automatiskt vårdnaden vid barnets födelse?

Det beror på om föräldrarna är gifta eller ogifta:

.

  • Om föräldrarna är gifta, får de automatiskt gemensam vårdnad om barnet.

  • Om föräldrarna är ogifta, får mamman ensam vårdnad enligt svensk lag.

.

För ogifta föräldrar krävs en särskild anmälan om gemensam vårdnad till Skatteverket, i samband med att faderskapet eller föräldraskapet fastställs.

.

Hur registreras vårdnaden?

Vårdnaden registreras i samband med att faderskap eller föräldraskap fastställs hos kommunen. I samband med detta kan föräldrarna frivilligt skriva under en anmälan om gemensam vårdnad, som sedan godkänns av Skatteverket.

.

Om föräldrarna inte är överens kan den ena föräldern ansöka om vårdnad i tingsrätten.

.

Vad händer vid oenighet direkt efter födseln?

Om det uppstår konflikt redan när barnet är nyfött – exempelvis kring vårdnad, boende eller umgänge – kan frågan tas till domstol. Tingsrätten fattar då beslut utifrån vad som är bäst för barnet, inte utifrån vad någon av föräldrarna vill.

.

Domstolen kan besluta om:

.

  • gemensam eller ensam vårdnad,

  • var barnet ska bo,

  • hur umgänget med den andra föräldern ska se ut.

.

Det är vanligt att domstolen begär en utredning från socialtjänsten, även när barnet är nyfött, för att få ett underlag kring föräldrarnas förmåga och barnets behov.

.

Kan man få ensam vårdnad från början?

Ja, om det finns särskilda skäl – till exempel om samarbete är omöjligt, det finns risk för våld, eller om den andra föräldern inte visar intresse för barnet – kan tingsrätten besluta om ensam vårdnad redan från start.

.

Behöver du hjälp i en vårdnadsfråga kring ett nyfött barn?

Advokatfirman Segerström har vi stor erfarenhet av att företräda föräldrar i vårdnadsfrågor – även när det rör sig om helt nyfödda barn. Vi hjälper dig att förstå dina rättigheter och agera snabbt för att skydda barnets bästa.

.

Kontakta oss om du står inför en tvist kring vårdnad eller behöver vägledning efter barnets födelse. Vi är med dig hela vägen – från förhandling till domstol om det behövs.