Kan jag bestrida en faktura?

Kan jag bestrida en faktura?

 

Att bestrida en faktura innebär att du ifrågasätter dess giltighet eller belopp. Detta kan vara nödvändigt om du anser att fakturan är felaktig, till exempel om tjänsten inte utfördes korrekt eller om beloppet är fel. Här får du en guide om hur du går tillväga och vad som händer om du bestrider en faktura.

 

Hur gör man ett bestridande?

 

För att bestrida en faktura ska du skriftligen meddela företaget som har utfärdat fakturan. Gör detta så snart som möjligt. Brevet eller e-posten bör innehålla fakturanummer, dina skäl för bestridandet och en uppmaning att korrigera eller återkalla fakturan. Spara alltid en kopia av ditt bestridande som bevis.

 

Vad händer efter bestridandet?

 

Om du bestrider fakturan, bör företaget svara på ditt meddelande. I bästa fall kommer ni överens om en lösning. Men om företaget inte accepterar ditt bestridande, kan de välja att skicka ärendet vidare till Kronofogdemyndigheten (KFM). KFM skickar då ett betalningsföreläggande till dig.

 

Vad gör man om ärendet går till KFM?

 

När du får ett betalningsföreläggande från KFM, har du fortfarande möjlighet att bestrida fakturan. Du måste då skicka in ett svar till KFM inom den tidsfrist som anges i föreläggandet. Om du inte svarar, riskerar du att KFM fastställer skulden. Det kan leda till betalningsanmärkningar, vilket kan påverka din kreditvärdighet.

 

Stämning och rättegång

 

Om du bestrider fakturan hos KFM, kan företaget välja att ta ärendet till domstol genom att väcka talan mot dig. I domstolen kommer båda parter att få möjlighet att presentera sina argument och bevis. Domstolen avgör sedan om fakturan är giltig eller inte.

 

Rättsskydd

 

Har du en hemförsäkring, kan du ha rätt till rättsskydd. Rättsskyddet täcker i regel delar av dina rättegångskostnader, om tvisten går till domstol. Du måste dock betala en självrisk och eventuellt andra kostnader beroende på din försäkring. Kontakta en advokatbyrå för att ta reda på vad som gäller i ditt fall.

 

Rättshjälp

 

Om du inte har rättsskydd, eller om det inte täcker hela kostnaden, kan du ansöka om rättshjälp. Rättshjälp innebär att staten betalar en del av dina advokatkostnader. För att få rättshjälp måste du uppfylla vissa krav, till exempel att din inkomst inte överstiger en viss gräns. Rättshjälp kan vara ett viktigt stöd om du har en svår ekonomisk situation och behöver juridisk hjälp.