Enligt LVU kan ett barn omhändertas om det finns en påtaglig risk för att barnets hälsa eller utveckling skadas. Om det föreligger misstanke om att barnet utsatts för våld – fysiskt eller psykiskt – i hemmet, kan detta utgöra grund för ett omedelbart omhändertagande.
.
Men det krävs inte en fällande dom eller ett erkännande för att socialnämnden ska kunna fatta beslut. Det räcker med tillräckligt starka indikationer, till exempel vittnesmål, observationer från förskola eller skola, läkarintyg eller barnets egna utsagor.
.
Spelar det någon roll om man förnekar våld?
Ja, det spelar roll – men inte alltid på det sätt man tror. Att neka till våld kan i vissa fall försvåra samarbetet med socialtjänsten, särskilt om de anser att det finns tydliga tecken på motsatsen. Samtidigt har varje person rätt att inte erkänna något som man inte gjort. Det är därför viktigt att agera strategiskt och juridiskt korrekt.
.
Vad krävs för att få tillbaka barnet?
Att ett barn blivit omhändertaget innebär inte att det är förlorat för alltid. Det är fullt möjligt att få tillbaka sitt barn, men det kräver att förhållandena som ledde till omhändertagandet har förändrats eller inte längre föreligger.
.
Om du nekar till våld, måste du på annat sätt visa att barnets situation är trygg och stabil med dig. Det kan innebära att:
.
-
Du samverkar med socialtjänsten i andra delar.
-
Du genomgår föräldrastöd eller terapi – även om du inte erkänner våld.
-
Du visar att barnets behov kan tillgodoses i hemmet.
.
Hur går det till att få hem barnet igen?
Socialnämnden gör regelbundna omprövningar av behovet av vård enligt LVU. Du har också rätt att själv begära att vården ska upphöra. Om nämnden avslår en sådan begäran kan du överklaga till förvaltningsrätten. Du har rätt till en kostnadsfri advokat för detta.
.
I varje prövning är barnets bästa avgörande. Om det inte längre finns någon påtaglig risk för barnets hälsa eller utveckling, ska vården enligt lag upphöra.
.
Behöver jag juridisk hjälp?
Ja, det är starkt rekommenderat. Att bestrida ett LVU-beslut och samtidigt försöka få tillbaka sitt barn är en juridiskt och emotionellt komplex process. En erfaren LVU-advokat kan hjälpa dig att förstå vad socialtjänsten grundar sitt beslut på, utforma ett bra bemötande och företräda dig i rätten.
.
Sammanfattning
Det är fullt möjligt att få tillbaka sitt barn även om man förnekar att våld förekommit. Nyckeln ligger i att visa att barnet inte längre behöver vara placerat utanför hemmet. Att förneka våld gör inte processen omöjlig, men det ställer höga krav på tydlighet, samarbete och ofta juridisk expertis.