Andra föräldern godkänner att vårdnad skrivs på mig – hur gör jag?

Att den andra föräldern går med på att du får ensam vårdnad kan underlätta processen betydligt. Men det krävs ändå vissa juridiska steg för att allt ska gå rätt till. Vårdnadsfrågor är viktiga att lösa på ett korrekt sätt, både för barnets och föräldrarnas skull. I denna artikel går vi igenom hur du gör för att få ensam vårdnad när den andra föräldern samtycker till det.

Skriftligt avtal om vårdnad

När båda föräldrarna är överens om att den ena ska ha ensam vårdnad, kan ni skriva ett avtal om detta. Ett sådant avtal måste dock godkännas av socialnämnden för att bli giltigt. Socialnämnden kontrollerar att avtalet är till barnets bästa. När de godkänt avtalet, har det samma rättsliga verkan som en dom i tingsrätten.

 

För att skriva ett sådant avtal kan ni kontakta socialtjänsten i den kommun där barnet är folkbokfört. De hjälper till att upprätta avtalet och ser till att det skickas vidare för godkännande.

Domstolsprocess om ni vill

Om ni av någon anledning inte vill skriva ett avtal via socialtjänsten, kan ni ansöka om en ändring av vårdnaden direkt till tingsrätten. Det gäller även om båda föräldrarna är överens. Det är då tingsrätten som tar beslutet om vårdnaden, men detta sker utan en tvist om ni är överens. Processen går oftast snabbare och enklare om båda parter samtycker.

 

För att ansöka till tingsrätten behöver ni fylla i en stämningsansökan där ni tydligt anger att ni är överens om att den ena föräldern ska ha ensam vårdnad. Det är även viktigt att skicka med personbevis för barnet samt eventuellt tidigare vårdnadsavtal eller dom.

Ensam vårdnad – fortsatt rätt till umgänge

När en förälder får ensam vårdnad betyder det att denne ensam ansvarar för de viktiga besluten kring barnets uppväxt. Den andra föräldern har dock fortfarande rätt till umgänge, om ni inte kommit överens om något annat. Umgängesfrågan kan även inkluderas i ert avtal, så att ni tydligt reglerar hur ofta den andra föräldern ska träffa barnet.

 

Rätten till umgänge är en viktig del av barnets liv. Både domstolar och socialtjänst ser alltid till barnets bästa, vilket ofta innebär att barnet ska ha kontakt med båda föräldrarna. Om ni vill avtala om hur umgänget ska se ut kan ni inkludera det i ert vårdnadsavtal.

Godkännande från socialnämnden

Socialnämnden granskar alltid om ett avtal om vårdnad är förenligt med barnets bästa. Även om ni är överens, är det nämndens ansvar att säkerställa att avtalet skyddar barnets intressen. Detta är en viktig del av processen för att säkerställa att barnets behov står i centrum.

 

När socialnämnden fått in ert avtal, granskar de det och ger sitt godkännande om allt ser bra ut. Skulle nämnden anse att avtalet inte är till barnets bästa, kan de avslå det. I sådana fall får ni möjlighet att justera avtalet eller gå vidare med en domstolsprocess.

Vilka kostnader kan uppstå?

Att skriva ett vårdnadsavtal via socialtjänsten är oftast kostnadsfritt. Det enda ni kan behöva betala är eventuella administrativa avgifter. Väljer ni att gå via tingsrätten kan vissa kostnader uppstå, till exempel ansökningsavgifter och eventuella advokatkostnader.

 

Men om ni är överens om vårdnadsfrågan, blir processen betydligt enklare och kortare än vid en tvist. Detta innebär att kostnaderna också hålls nere. Dessutom kan rättsskyddet i er hemförsäkring täcka en del av kostnaderna.

Viktigt att tänka på

Det är viktigt att noggrant tänka igenom hur ni vill reglera vårdnaden och barnets framtid. Även om ni är överens nu, är det klokt att tänka på eventuella framtida scenarion. Hur vill ni lösa eventuella konflikter kring umgänge? Vad händer om någon av er flyttar till en annan stad? Det är bra att vara förutseende och reglera så mycket som möjligt i ert avtal.

 

Att ha ett tydligt och välformulerat avtal minskar risken för framtida konflikter. Om förhållandet mellan föräldrarna förändras, eller om en av er inte följer avtalet, kan ni alltid vända er till tingsrätten för att få avtalet verkställt

Sammanfattning

När den andra föräldern går med på att du får ensam vårdnad, blir processen oftast enkel och smidig. Ni kan skriva ett avtal via socialtjänsten, som sedan godkänns av socialnämnden. Om ni vill, kan ni även ansöka om ändring av vårdnaden direkt i tingsrätten. Viktigast är att alltid se till barnets bästa och tänka långsiktigt när ni reglerar vårdnadsfrågor.

 

Här är en relaterad artikel om hur MUF i vårdnadsmål går till.